ping pong

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Steam

Steam


Steam
Steam logo.svg
Steam-FIN.PNG
Kuvakaappaus Steamin suomenkielisestä versiosta
Kehittäjä Valve Corporation
Viimeisin versio API: v010 (3. marraskuuta, 2010)
Alusta Windows
Mac OS X[1]
Linux (vain palvelinversio)
Ohjelmistotyyppi Sisällön toimittaja
Lisenssi Suljettu lisenssi
Kotisivu www.steampowered.com
Steam on Valve Corporationin kehittämä jakelu-, moninpeli- sekä viestintäalusta. Steamin kautta voi tällä hetkellä ostaa kaikkia Valve Corporationin tekemiä pelejä (esimerkiksi Half-Life, Half-Life 2, Team Fortress 2, Counter-Strike, Portal, sekä Left 4 Dead), sekä useiden muiden peliyhtiöiden pelejä (esimerkiksi Activisionin Call of Duty). Tarjolla on myös pienempien peliyhtiöiden pelejä sekä lukuisia nk. casual-markkinoille tarkoitettuja pelejä. Joulukuussa 2008 Electronic Arts aloitti viimeisenä suurena julkaisijana pelien jakelun Steamin kautta . Samaan aikaan myös Ubisoft asetti Steamin kautta aiemmin vain USAn markkinoille myydyt pelit saataville maailmanlaajuisesti.
Ostaminen tapahtuu luottokortilla, jonka jälkeen ohjelmistot saa ladata. 3. lokakuuta 2008 Steamiin tuli saataville viisi Source-pelimoottorille kehitettyä pelimodifikaatiota, jotka pystyy lataamaan ilmaiseksi, kunhan tunnukselle on ostettu Half-Life 2 tai jokin muu Source-pelimoottoria hyödyntävä peli.. Tällöin Steamin kautta on myös mahdollista pelata ilmaisia Source-moottorille kehitettyjä pelimodifikaatioita. Myös pelien mainostrailereita sekä demoja voi ladata palvelusta ilmaiseksi.
Steamin kautta saa myös automaattiset päivitykset useimpiin peleihin, joihin on ostanut käyttöoikeudet. Steamin kautta voi myös pitää yhteyttä muihin Steamin käyttäjiin Friends- ja Community-ominaisuuksien välityksellä. Pelin sisällä Steam tarjoaa mm. äänikeskustelumahdollisuuden.
Steam kärsi alkuaikoina monista bugeista, ja kärsii nykyäänkin suurimpien julkaisujen yhteydessä hidastelusta ja lagista. Steam saikin alkuaikoina pelaajien keskuudessa huonon maineen, mutta järjestelmän jatkuvan kehityksen myötä tämäkin on osittain karissut pois.
7. helmikuuta 2007 tapahtuneen päivityksen myötä Steamin kieliasetuksista ohjelman saa toimimaan myös suomeksi, joka tarkoittaa itse Steamin sekä joidenkin sitä kautta pelattavien pelien täydellistä suomentumista. Esimerkiksi Counter-Strike: Source on saanut täysin suomenkielisen ulkoasun sekä sisällön, kattaen kaiken radiokomennoista valikkoihin. Mahdollisuus suomenkieliseen versioon on herättänyt hupia monilla keskustelupalstoilla, sillä osa käännöksistä oli käännetty sana sanalta englannista, vaikka parempia suomenkielisiä ilmaisuja olisikin tarjolla. Esimerkiksi ”fire in the hole” oli suomennettu ”tulta reikään”. Nykyisin tätä suomennosta on paranneltu: muun muassa ”fire in the hole” on korjattu muotoon ”kohta räjähtää”, mutta pieniä virheitä suomennoksesta löytyy edelleen.
Nykyään myös esimerkiksi Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two, Portal ja Left 4 Dead -pelien PC-versiot ovat saaneet Steamista suomenkieliset tekstitykset.
7. helmikuuta 2008 Steamilla oli jo yli 15 miljoonaa rekisteröityä tiliä, kun taas Maaliskuussa 2011 käyttäjiä oli jo 30 miljoonaa. Kasvu on siis huimaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti