Päätyylien jakaminen alatyyleihin vaihtelee olutkirjallisuudessa lähes teoksesta toiseen, sillä erot eivät ole aina selvästi rajattuja ja mitään kansainvälistä panimoita sitoavaa ohjeistoa ei ole. Luettelo ei ole myöskään muuttumaton: uusia tyylejä syntyy ja vanhoja nimetään uudelleen. Monille olutyyleille ei ole käytössä suomenkielistä vastinetta tai niitä käytetään harvoin.
Olueksi voidaan laskea myös japanilainen sake.
|
Pintahiivaoluet
Amerikkalaiset, brittiläiset ja saksalaiset pintahiivaoluttyylit
- Altbier
- Amber Ale
- American Pale Ale
- American Strong Ale
- Barley Wine
- Bitter
- Brown Ale
- Cream Ale
- English Pale Ale
- English Strong Ale
- Golden Ale/Blond Ale
- Hedelmillä, mausteilla, yrteillä, vihanneksilla maustetut oluet (pohjana joku muu oluttyyli, mutta josta maku tavallisesti poikkeaa huomattavastikin)
- Imperial/Double IPA
- India Pale Ale (IPA)
- irlantilainen ale eli Irish Ale
- Kölsch
- Mild Ale
- Old Ale
- "perinteiset alet" kuten sahti ja saison (tyyppi sisältää laajan kirjon erilaisia "maatilaoluita", jotka eivät juuri muistuta toisiaan)
- Premium Bitter /ESB
- Scotch Ale
- Scottish Ale
Belgityyppiset pintahiivaoluet
- Abbey Dubbel
- Abbey Tripel
- Abt/Quadrupel
- belgialainen ale
- belgialainen vahva ale
- Bière de Garde
- flaamilainen hapan ale
Portterit ja stoutit
- Foreign Stout
- Imperial Stout
- (irlantilainen) kuiva stout eli Dry Stout
- portteri eli Porter
- Stout
- Sweet Stout
Vehnäoluet
- amerikkalainen vehnäolut
- Berliner Weisse
- Dunkel-Weizen
- Hefe-Weizenbier (Hefe-Weißbier)
- Kristall-Weizenbier
- Weizen-Bock
- witbier eli belgialainen vehnäolut
Pohjahiivaoluet
- amerikkalaistyylinen tumma lager
- Bock eli pukki
- böömiläinen pilsener, pils
- California Common (nykyaikainen "höyryolut", pohjahiivalla tyypillisessä pintahiivalämpötilassa pantu olut)
- Doppelbock eli kaksoispukki
- (klassinen) saksalainen pilsener
- Dortmunder/Helles
- Dunkel eli Münchener/Münchner
- Eisbock
- eurooppalainen vahva lager eli European Strong Lager
- Malt Liquor
- Mead, mjød, mjöd, miód ("hunajaviini", sananmukaisesti "sima")
- Oktoberfest/Märzen
- Pilsener
- Premium Lager
- pöytäoluet kuten kalja (Suomi), kali (Viro), kvass (Venäjä), oud bruin (Alankomaat), svagdricka (Ruotsi) tai hvidtøl ja skibsøl (Tanska)
- savuolut (rauchbier)
- Schwarzbier
- Ungespundetes bier (suodattamaton lager)
- vaalea lager
- Vienna, Wienerbier
- Zwickel/Keller/Landbier
Spontaanikäymisellä valmistetut oluet
- lambicit
- faro
- gueuze (geuze)
- hedelmä
- sekoittamaton
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti